søndag 19. februar 2012

Å flette bånd

Flettede bånd kan man bruke til så mangt, både til tradisjonelle klesdrakter og i en mer moderne sammenheng. Disse båndene får nok et typisk folkloristisk preg, men man kan ved å variere med materiale, bredde og farger oppnå andre stiluttrykk. Ikke for det, jeg personlig er meget glad i et slikt folkloristisk preg, noe som gjerne kan brukes i kontrast til moteplagg.

Min introduksjon til teknikken var da jeg flettet hosebånd for første gang, men samme måten å flette på var også populært til "vennskapsbånd" i sin tid (bånd flettet av bomull som man knøt rundt håndleddet til sin beste venn!).

De båndene jeg har flettet hittil, er alle av ull. Dette fordi bruken av båndene var av det tradisjonelle slaget, men ull er ikke det verste man velger. Ull er slitesterkt, holder på fargene, det er mykt og lett å jobbe med. Kvaliteten på garnet jeg har flettet med er av 100% ull i superwash. Årsaken til dette er fordi at jeg ikke ønsket et loddent utseende, og fordi superwash ofte ikke klør like mye som andre typer ullgarn.

Nedenfor skal jeg vise hvordan jeg flettet et langt bånd, som kan brukes til belte eller til å vippe håret (å vippe håret er en tradisjonell måte å ordne håret på, ofte brukt til beltestakk).



(foto: Ingibiru)
Her ser vi det flettede båndet ferdig (litt kaldt lys ser jeg, men dette var tatt en vinterdag i Nord-Norge uten sol, brrr!).


(foto: Ingibiru)
Trinn 1: mål opp ønsket lengde (her må man beregne litt lengre enn ferdig, dette avhenger også av hvor mange tråder man bruker). Fra dusk til dusk er dette båndet ferdig flettet omtrent 3 meter og består av 22 tråder. Så vidt jeg husker klippet jeg trådene litt over 4 meter (bedre å ha litt å gå på!). Til et såpass langt bånd, er det lurt å begynne midt på (man får også mønsteret speilvendt i begge endene fra midten og ut). Hvis man ønsker å ha et mønster som gjentar seg likt fra midten og ut, bør man legge trådene i en slik rekkefølge at de er identiske på hver side av midten (må da også være speilvendte fra midten av hver av de to bolkene med tråder). 
Det jeg har gjort på dette bildet, er å markere midten av båndet med hårnåler og knyttet båndet under kneet rundt leggen for å få motstand.



(foto: Ingibiru)
Trinn 2: Her har jeg delt antall tråder på midten og lagt de i ønsket rekkefølge. For å holde styr på trådene, bruker jeg hårnåler (hårkliper) de første tre omgangene (genialt, siden de holder såpass godt fast på trådene og de er meget enkle å fjerne etterpå!). 


(foto: Ingibiru)
Trinn 3: flettingen begynner fra kantene og innover mot midten, annenhver omgang fra hver sin side (da blir det lettere å få flettingen jevn). Man tar fingeren og løfter annenhver tråd, fører tråden som ligger ytterst inn mellom trådene og mot midten. Husk på å få de midterste trådene til også å gå over hverandre (to over eller under er feil, det må bare være en tråd over eller under. Man kan selvfølgelig ha variasjoner på dette, men hvis man vil ha et jevnt og ensartet resultat, er det enklere å følge denne rettledningen!).



(foto: Ingibiru)
Litt tydeligere bilde på hvor tråden man fletter skal legges.



(foto: Ingibiru)
Jeg vet dette er å få det inn med teskje, men kanskje er det til nytte for noen som aldri har flettet før!



(foto: Ingibiru)
Det er viktig å stramme underveis. Jeg bruker å stramme ved å dytte fingeren inn mot forrige omgang før jeg legger inn den nye tråden. Man kan også ta tak i begge trådbuntene og dra litt og justere inn mot midten (noe som kan forhindre at båndet blir skjevt, det kan også lønne seg å vende på båndet og flette fra andre siden). Jeg bruker også å trekke litt i tråder som stikker litt ut som løkker på sidene, på den måten får man jevne kanter. 



(foto: Ingibiru)
Trinn 4: Å flette fra midten av båndet til den andre enden. Her ser vi hvordan det ser ut før man begynner på flettingen.



(foto: Ingibiru)
Her må man først flette fra midten og ut, for senere å kunne flette fra sidene og inn mot midten.



(foto: Ingibiru)
Her er alle trådene flettet ut mot sidene, det er veldig løst og må strammes til for å få samme kvalitet som resten. Jeg bruker å lirke og lure litt, samtidig som jeg tar tak i begge trådbuntene og trekker til (eller egentlig annenhver gang til jeg er fornøyd med fastheten). Etter dette, kan man begynne å flette inn mot midten igjen!


(foto: Ingibiru)
Trinn 5: Avslutning. Dette er en måte å avslutte båndet på, spesielt hvis man ønsker å bruke det der endene skal henge fritt. Denne avslutningen er dekorativ, og man kan selvfølgelig variere måten å gjøre det på. Jeg har valgt å tvinne trådene i to pølser, som senere tvinnes sammen til en (på et annet bånd har jeg valgt å lage to ferdigtvinnede pølser i hver ende av båndet. Man kan for eksempel også velge å lage flere småfletter eller bare gå rett på å lage en dusk eller knute). De to pølsene som skal tvinnes sammen, må ha tvinningen i samme retning, eller så går det ikke. 


(foto: Ingibiru)
Trinn 6: Hvordan lage en dusk på avslutningen. Jeg liker dusker som avslutning, de gir et mykere inntrykk og er en enkel måte å avslutte båndet på. Dette er en dusk uten knyting. Man plukker først ut en tråd i den fargen man ønsker skal tvinnes rundt dusken. 


(foto: Ingibiru)
Etter man har snurret tråden rundt den tvinnede pølsen (med retning mot trådendene), trer man tråden med ei nål gjennom tvinningen, og ut øverst fra det snurrede feltet.


(foto: Igibiru)
Deretter trer man samme tråden tilbake, men husk å gå forbi en tråd i snurringen (eller så vil tråden bli trukket ut igjen!). På denne måten slipper man knuter i dusken, og tråden man trakk gjennom snurringen er nå låst fast!


(foto: Ingibiru)
Gratulerer, da er det bare å klippe snora for vel utført fletting! Lengden på dusken er selvfølgelig en smaksak, er du usikker, begynn med en lang dusk du klipper til etter hvert!


(foto: Ingibiru)
Et lite tips for oppbevaring underveis: knyt trådene i bunter; de man fletter med sammen, og endene i en løkke (som bør være lett å trekke ut!). På denne måten unngår man at alt vaser seg sammen, og det er lett å frakte det med seg (for dette er en fin-fin aktivitet for lange reiser!). 


(foto: Ingibiru)
Her et lite utvalg av andre flettede bånd som jeg har laget. Et par av de kan man bruke til å vippe håret med. Det bredeste i orange og hvitt, er tiltenkt å være skulderreim til ei veske. 

Ønsker du en tradisjonell måte å flette bånd på, kan du se denne artikkelen på nettsidene til Magasinet BUNAD. 




fredag 17. februar 2012

Tøfler

Jeg vil gjerne presentere den tingen jeg oftest har gitt bort som gave, nemlig tøfler! Det har blitt en del av de opp gjennom årene, og etter et lite regnestykke kom jeg opp i over tyve par (typisk nok har jeg ingen selv!).

Litt tilfeldig at dette har blitt den hyppigste gaven, men det løsnet da jeg ga bort et par tøfler som aller mest lignet på et par lauvmakk. Paret var strikket og deretter tovet i de meget iøynefallende fargene irrgrønn og neongul. Jeg var meget usikker på responsen, de var jo til en voksen mann, men svigerbror falt pladask, og jula var reddet!

Etter det har det blitt en tradisjon med tøfler, og det ene paret skal helst overgå det andre i stil og flauhetsfaktor. Målet er da ikke å lage et par trauste og trygge tøfler! Nei, jo grellere dess bedre! Dette gjelder først og fremst for mannetøfler, dametøfler kan gjerne være litt mer nedtonet (men vi blir da heller ikke like flaue over pompom, dusker, blonder, sløyfer og frynser!).

Nylig fikk jeg et gledelig gjensyn med en del av tøflene, og nedenfor kommer en liten parade!



(foto: Ingibiru)
Jeg får bestandig en trang til å leke litt med tingene når jeg skal fotografere dem. Her ble det til at tøflene gikk i tog!



(foto: Ingibiru)
Dette er siste par ut hittil. Inspirasjonen kom fra "Reisen til Julestjernen"; litt samme type stil og grelle farger (som jeg assosierer med denne norske filmen fra 1976). Kanskje det er hoffnarrens tøfler?



(foto: Ingibiru)
Av disse tøflene får jeg helt klart en japansk følelse (vet ikke hvorfor, og kanskje er det ingen andre som ser det heller!).



(foto: Ingibiru) 
Dusker er fantastisk dekorativt, og en smule flaut (den beste kombinasjonen av alle!)!


Et tips til å øke flauhetsfaktoren er å bruke virkemidler som Liberace i sin tid var en mester i; overdådighet er aldri feil. Pøs på med rysjer og andre dekadenser; ingenting er som en mann med utspjåka fottøy!